Naondel

Publicerad 09.12.2016 kl. 20:38

Jag har tänkt att det skulle vara kul att vara med i en bokcirkel eller bokklubb och diskutera böcker. Så när Hanna drog igång bokklubb här i Åbo hängde jag på. Vi läste Naondel av Maria Turschaninoff.

Det är några saker som jag tänkte kunde vara värt att nämna innan jag går in på romanens händelseförlopp. Jag har inte läst något från fantasygenren på flera år och jag har inte heller hunnit läsa föregångaren till denna bok, Maresi. Dessutom har jag svårt att läsa böcker där berättarjaget byts ut ofta och man får läsa ur flera personers perspektiv.

Naondel berättas från flera kvinnors perspektiv om förtrycket i Ohaddin. Boken börjar med Kabira som fått ansvaret att vårda en magisk källa. Hon faller för den som till synes karismatistiska Iskan, men som sedan visar vara en tyrann. Kabira blir fången i hans harem och med åren kommer fler kvinnor dit. Som konkubiner, som slavar, som tjänare. Det är en bok som handlar om de som överlevde, som klarade flykten, men det är också många som dog.

I början hade jag svårt att läsa boken för att jag äcklades av Iskans handlingar och våldtäktsbeskrivningarna. Språket var ganska lätt men de olika karaktärsbyten förvirrade mig. Händelserna beskrevs ganska ytligt. Det fattades mera ingående reflektion om hur de traumatiska upplevelserna har påverkade kvinnorna. Överlag tyckte jag boken var helt okej. Den är inte mitt självklara val men för det feministiska inslaget är det värt att läsa den. På bokträffen fick den 2,7 av 5 stjärnor . 

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:
Hej!
Vill tipsa om:
https://stinanilssonbassell.wordpress.com/2016/12/07/jag-berattar/

Ha det bra!
Stina
Stina Nilsson Bassell10.12.16 kl. 12:34
Läste själv just ut boken Maresi gillade den jätte mycket! Ska låna till nästa Naondel :)
Daniela10.12.16 kl. 21:56
Låter bra! :)
20.12.16 09:41

Ibland fångar jag vissa ögonblick för att sedan kunna gå tillbaks i tiden. Här hittar ni nutid, samtid och dåtid.

pulsfrekvens.ratata.fi  

Kategorier

Senaste kommentarer